Den cirkulära ekonomin är ett ekonomiskt system där resurser används och återanvänds i en kontinuerlig cykel. Det är ett slutet system där avfall minimeras eller elimineras helt. Målet med den cirkulära ekonomin är att skapa ett hållbart system som kan upprätthållas i all oändlighet.
I en cirkulär ekonomi samarbetar företag och konsumenter för att hålla resurserna i bruk så länge som möjligt. produkterna är designade för hållbarhet och enkel reparation, och avfall återvinns eller komposteras istället för att deponeras.
Den cirkulära ekonomin kontrasteras ofta med den traditionella linjära ekonomin, där resurser utvinns, används och sedan kasseras. Den linjära ekonomin är inte hållbar eftersom den är beroende av en oändlig tillgång på resurser. Den cirkulära ekonomin, å andra sidan, är utformad för att vara hållbar.
Det finns många fördelar med att gå över till en cirkulär ekonomi, men den kanske viktigaste är att det hjälper oss att gå bort från vår nuvarande slit- och slängkultur och mot en mer hållbar framtid. Det har också potential att skapa jobb och stimulera ekonomisk tillväxt samtidigt som den minskar miljöpåverkan.
Det finns förstås ett antal utmaningar för att implementera en cirkulär ekonomi. En är bristen på infrastruktur och investeringar. En annan är behovet av beteendeförändring, både från företag och konsumenter. Det finns även utmaningar när det gäller mätning och datainsamling. Men eftersom såväl företag och politiker och även konsumenter har börjat prata om detta och på vissa håll implementera det, så känns det som något som utan tvekan kommer att bli allt större över tid.