Elbilar kanske inte gör luften bättre

En övergång till elbilar kan komma att påverka luftkvaliteten negativt i många städer på grund av att bilarna är så tunga vilket gör att nötningen av vägarna ökar och då ökar också mängden mikroskopiska partiklar i luften, vilket i sin tur ökar sjukdomarna.

Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Utbyggnad av cykelvägar har däremot övervägande positiva effekter, visar avhandlingen.

I Stockholm är partiklar från slitage på vägbanan är den största lokala källan till storstadsluftens halt av hälsofarliga partiklar. Förutom skador på lungor och luftvägar, kan partiklarna orsaka hjärtkärlsjukdom samt enligt ny forskning även bidra till demens och psykiska problem. Vilken mängd partiklar som slits upp vid körning beror dels på dubbdäcksanvändning och hastighet, dels på bilens vikt.

– Att bygga cykelvägar är något av en vinn-vinn-situation för såväl klimat och hälsa som för samhällsekonomin. En elektrifiering av bilparken är förmodligen också nödvändig av klimatskäl, men då bör man försöka hålla nere fordonsvikten och se över var dubbdäck ska användas, säger Hedi Kriit.

Det är spännande hur något som man tror ska ge en viss effekt, kan visa sig ge en helt annan. Det har varit mycket prat om att elbilar ska förbättra närmiljön, men innan vi når dit behöver man ta fram bättre däck som inte sliter på vägbanor och samtidigt jobba för att få ner vikten på batterierna som sitter i elbilarna.