Så funkar V2G (Vehicle to Grid)


V2G (Vehicle to Grid) är en teknik som gör att elfordon kan anslutas till elnätet och användas som en källa för energilagring. V2G kan ge ett antal fördelar till nätet, inklusive förbättrad stabilitet och ökad integration av förnybar energi. V2G kan också hjälpa kraftverk att möta toppefterfrågan utan behov av dyr ny generationskapacitet.

Grunderna: hur fungerar det?
Elbilar (och andra elfordon) drivs av batterier och när fordonet är anslutet till elnätet via en kompatibel laddbox kan batteriet användas för att lagra överflödig el. Denna el kan sedan säljas tillbaka till nätet när efterfrågan är stor. Det gör att tekniken kan hjälpa till att möta toppar i elförbrukningen och ge stabilitet till nätet. De kan också bidra till att minska utsläppen av växthusgaser genom att ersätta fossildriven kraftproduktion.

Fördelarna: varför är det en bra idé?
Det finns flera fördelar med V2G. För det första hjälper det till att balansera belastningen på nätet genom att tillhandahålla ström när efterfrågan är hög. För det andra kan det ge en inkomstkälla för elbilsägare genom att sälja överskottskraft tillbaka till elnätet när både pris och efterfrågan är hög. För det tredje kan det bidra till att minska utsläppen av växthusgaser genom att ersätta kraften från förorenande källor.


Vilket land har kommit längst med V2G?
I japan slutförde man 2010 världens första storskaliga försök med V2G-teknik. Sedan dess har de arbetat hårt för att förbättra tekniken och göra den kommersiellt gångbar. Idag finns det cirka 200 V2G-laddstationer i Japan. Och även om det kanske inte låter som mycket, är det faktiskt mer än något annat land i världen. Dessutom används dessa laddningsstationer av ett växande antal elfordon.


Det pågår också pilotprojekt i bland annat Nederländerna, Storbritanien och Portugal som alla verkar lovande.


Vilka elbilar stödjer V2G? 
Flera av de stora biltillverkarna har idag stöd för V2G till exempel Volkswagen, Nissan, BMW, Fiat och Peugeot. Fler lär ta efter i takt med att tekniken blir mer och mer utbredd.