Solceller i norra Sverige – går det?

Norra Sverige har lika mycket soltimmar per år som Tyskland något som är goda nyheter för den som funderar på solceller. För även om dagarna är korta som tusan på vintern så skiner solen desto mer på sommarhalvåret.

Solpaneler har blivit allt populärare de senaste åren som ett sätt att generera el. Det finns många anledningar till att människor väljer att installera solpaneler, men den vanligaste anledningen är att spara pengar på elräkningen. Solpaneler kan hjälpa till att kompensera kostnaden för traditionell el, och i vissa fall till och med ge all el som ett hushåll behöver.

En annan anledning till att människor installerar solpaneler är för att hjälpa miljön. Solenergi är en förnybar resurs, vilket innebär att den inte tar slut som fossila bränslen. Dessutom producerar solenergi inte skadliga utsläpp som bidrar till klimatförändringar.

Solceller ger också ett mervärde till ditt hem så att värdet på ditt hus ökar med lika mycket som kostnaden för att sätta upp dem.

När man sätter upp solceller är det bra att installera dem hyfsat brant, så att snö enklare kan glida av solceller utan att man manuellt måste ta bort snön.

Solceller fungerar optimalt när det är soligt men kallt, något som ju är vanligt i norra Sverige.

Solcellerna producerar ingen energi alls under de mörkaste månaderna i norra Sverige, men redan i februari/mars börjar produktionen komma igång.